Το e-shop σας δεν θα έχει πωλήσεις σίγουρα τους πρώτους μήνες τις λειτουργίας τους ότι και εάν σας έχουν τάξει. Όσο όμορφο και να είναι σχεδιαστικά το e-shop σας , όσο user friendly και εάν είναι , όσο seo ready και εάν είναι δεν θα έχει πωλήσεις.
Το όλο “θέμα” είναι το τι θα κάνετε εσείς για αυτό , δηλαδή για να ξεκινήσετε να έχετε πωλήσεις στο e-shop σας και σταδιακά να έχετε κέρδος.
Φυσικά υπάρχουν εξαιρέσεις στην περίπτωση που είστε μια μεγάλη εταιρεία με μεγάλο όνομα στην αγορά ή εάν είστε μια επιχείρηση που πουλάτε ήδη τα προϊόντα σας μέσω διαφημίσεων στο facebook / instagram ή κάποιο παρόμοιο κανάλι αγορών.
Εάν είστε μια μικρή επιχείρηση τοπικού χαρακτήρα, διαβάστε τα παρακάτω για να καταλάβετε τι πρέπει να κάνετε. Με τον όρο μικρή εννοούμε επιχειρήσεις που μπορεί να έχουν 2-5 καταστήματα και το brand τους το γνωρίζουν σε 2-3 νομούς.
Γιατί δεν έχει πωλήσεις ένα νέο e-shop
Ένα νέο e-shop είναι ένα μαγαζί που απευθύνεται σε όλη την Ελλάδα και πρέπει να το γνωρίσουν.
Σκεφτείτε να ανοίγατε το μαγαζί σας από την αρχή χωρίς να σας ήξερε κανείς. Πόσες πωλήσεις θα είχατε; Ποιος θα σας γνώριζε; Βάλτε τώρα και στη συζήτηση μας άλλη μια παράμετρο. Την παράμετρο της εμπιστοσύνης.
Εμπιστοσύνη – e-shop – πωλήσεις
Η πιο σημαντική παράμετρος στο internet για να ολοκληρωθεί μια πώληση είναι η εμπιστοσύνη. Στο e-commerce η εμπιστοσύνη αποκτάται με τα χρόνια καθώς ο χρήστης θα βλέπει το e-shop σας να ανανεώνεται και τις διαφημίσεις σας συνεχώς μπροστά του.
Ακόμα μεγαλύτερη εμπιστοσύνη αποκτάται όταν ο χρήστης κάνει μια παραγγελία και όλα πάνε μια χαρά από άποψη χρόνου παράδοσης και χρέωσης. Εάν στη παραγγελία συμβεί κάποιο σφάλμα είναι πολύ σημαντικό να δοθεί άμεσα λύση (πολλές φορές ένα μικρό δώρο ή μια έκπτωση για μετέπειτα αγορά θα κάνουν τον πελάτη χαρούμενο ).
Όσο οι υποψήφιοι πελάτες ή ήδη υπάρχοντες βλέπουν το brand σας μέσω email , διαφημίσεων στο facebook / instagram, σε posts στα social media και σε διαφημίσεις στο google τόσο πιο μεγάλη εμπιστοσύνη κερδίζουν.
Που εμφανίζεται ή δεν εμφανίζεται το e-shop και δεν έχει πωλήσεις

Εάν μόλις κατασκευάσατε το e-shop σας και περιμένετε να έρθουν οι πωλήσεις, δυστυχώς θα σας αποθαρρύνουμε.
Έχετε ένα βουνό μπροστά σας που συνήθως διαρκεί 10 μήνες με 1 χρόνο μέχρι να μάθετε να χειρίζεστε το e-shop σας και όλες τις προωθητικές ενέργειες γύρω του.
Πρώτα από όλα πρέπει να μάθετε να διαχειρίζεστε το e-shop αυτό καθ’ αυτό. Πως αλλάζουμε φωτογραφίες, πως αλλάζουμε τιμές στα προϊόντα, πως δημιουργούμε κωδικούς έκπτωσης, πως γράφουμε σωστά τις περιγραφές των προϊόντων μας. Οι φωτογραφίες των προϊόντων από που θα τις πάρουμε και πως θα τις διαμορφώσουμε; Χρειαζόμαστε συνεργασία με κάποιο φωτογράφο;
Έπειτα πρέπει να μάθετε εάν δεν ξέρετε να διαχειρίζεστε με το σωστό τρόπο όμως τα social media της επιχείρησης σας. Τι μήνυμα περνάτε; Ποιο συναίσθημα επικαλείστε για να αντιδράσουν οι πελάτες σας;
Ακόμη πρέπει να δείτε το κομμάτι των διαφημίσεων αφού αρχικά το e-shop σας δεν θα είναι δυνατό στο κομμάτι της προώθησης ιστοσελίδων . Πως να κάνετε πληρωμένες διαφημίσεις σε facebook και instagram . Τι είναι το remarketing; Τι είναι το google ads, και το google shopping.
Ένα ακόμη βήμα θα είναι η καταχώρηση του e-shop σε μηχανές αναζήτησης όπως το skroutz ή το best price.
Σαν επιπρόσθετο σημαντικό κομμάτι χρειάζεται και το λεγόμενο testing για να δείτε τι κάνουν οι πελάτες μέσα στο e-shop σας. Μήπως δεν καταφέρνουν να αγοράσουν; Μήπως κοιτάνε μόνο μια κατηγορία; Μήπως φεύγουν γρήγορα ; Κάντε τεστ και δείτε πως μπορείτε να βελτιώσετε το e-shop ή ακόμα και τις διαφημίσεις σας.
Και τέλος φυσικά πως θα επιτύχουμε υψηλές θέσεις στο google για τα προϊόντα μας;
Αφού κάνετε όλα τα παραπάνω θα ξεκινήσετε να έχετε κάποιες πωλήσεις.
ΠΡΟΣΟΧΗ , δεν μιλήσαμε ακόμα για κέρδος πάρα μόνο πωλήσεις από το e-shop σας. Το κέρδος συνήθως έρχεται σταδιακά από τους λεγόμενους επαναλαμβανόμενους πελάτες και από την ενδυνάμωση του e-shop σας.
ΤΕΛΙΚΑ ΠΩΣ ΘΑ ΒΓΑΛΩ ΚΕΡΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ E-SHOP ΜΟΥ

Εάν πιστεύετε ότι θα φτιάξετε ένα e-shop , θα κάνετε 2 3 χορηγούμενες διαφημίσεις και θα πουλάτε τα προϊόντα σας τότε το πιο πιθανών είναι να καταλήξετε χαμένοι.
Ο ανταγωνισμός στο e-commerce μεγαλώνει μέρα με την ημέρα και αυτό σημαίνει ότι αποτυχία με την επιτυχία βρίσκονται πολύ κοντά.
Βάση των data που έχουμε μια επιχείρηση που έχει e-shop θα πρέπει να έχει budget διαφήμισης αρχικά 700 με 900 ευρώ τον μήνα, για τον πρώτο χρόνο . (ανάλογα με τον κλάδο αυτό μπορεί να αλλάζει). Γενικά θεωρούμε ότι ακόμα και μικρές επιχειρήσεις πρέπει να έχουν budget 300 ευρώ τον μήνα εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις όπου δεν υπάρχει ανταγωνισμός.
Στο παραπάνω κόστος δεν συμπεριλαμβάνεται το κόστος του ανθρώπου που θα κάνει τη διαφήμιση ή του γραφείου που θα τη αναλάβει.
ΜΑ ΤΟ E-SHOP ΜΟΥ ΚΟΣΤΙΣΕ 600 ΕΥΡΩ
Δυστυχώς εάν το e-shop σας κόστισε 600 ευρώ τότε κατά πάσα πιθανότητα δεν είστε προετοιμασμένοι για τον χώρο του e-commerce ή δεν σας έχουν ενημερώσει σωστά. Πολλές φορές μόνο το hosting μπορεί να κοστίσει 500 με 600 ευρώ μαζί με την υποστήριξη της εκάστοτε εταιρείας. ( για παράδειγμα καθημερινά backups ) .
Βάση της εμπειρίας μας κατασκευή ιστοσελίδας ή δημιουργία e-shop με τόσο μικρό κόστος θα σας οδηγήσει στην αποτυχία. Μια φθηνή ιστοσελίδα δημιουργεί την προσδοκία ότι με λίγο κόστος θα έχουμε αποτέλεσμα, πράγμα το οποίο στον χώρο του διαδικτύου δεν μπορεί να συμβεί.
ΜΑ ΤΟ E-SHOP ΜΟΥ ΚΟΣΤΙΣΕ 10000 ΕΥΡΩ ΘΑ ΠΟΥΛΑΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ
Σε αυτή την περίπτωση πιθανόν το e-shop σας έχει τεχνικά (εάν δεν πέσατε σε κάποιον απατεώνα ) όλες τις τεχνικές προδιαγραφές για να προχωρήσει σε πωλήσεις.
Και πάλι όμως δεν σημαίνει ότι χωρίς να κάνετε όλα τα παραπάνω θα έχετε πωλήσεις. Για να έρθουν οι πωλήσεις ισχύουν όλες οι προϋποθέσεις που τις συνοψίζουμε παρακάτω:
- Διαμόρφωση και σωστή παρουσίαση φωτογραφιών προϊόντων
- Συνεχής και σωστή διαφήμιση σε google ads
- Συνεχής και σωστή διαφήμιση σε social media
- Δημιουργία άρθρων για βελτίωση της θέσης στο google
- Συνεχής ενημέρωση των προϊόντων (τιμών και περιγραφών)
- Social media marketing and management με
- Καταχώρηση της ιστοσελίδας σε καταλόγους και μηχανές αναζήτησης
Εάν κάνετε όλα τα παραπάνω τότε έχετε κάλες προοπτικές για να βγάλει κέρδος το e-shop σας.
Αυτό που θα σας κάνει να βγάλετε μετά πραγματικό κέρδος είναι το ίδιο το προϊόν που πουλάτε καθώς και η ποιότητα της εργασίας σε όλα τα παραπάνω.
Εάν δεν κάνετε όλα τα παραπάνω πιθανόν να έχετε το καλύτερο προϊόν στην καλύτερη τιμή και να μην το βλέπει κανένας!
Χρόνος και e-shop
Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε όλα τα παραπάνω είναι ο χρόνος που χρειάζεται να διαθέσει η εκάστοτε επιχείρηση για την λειτουργία του e-shop της και των γύρω γύρω από αυτό.
Τις περισσότερες φορές οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις προσπαθούν εσωτερικά να καλύψουν την θέση του e-shop manager καθώς δεν καταλαβαίνουν ότι είναι μια νέα επιχείρηση που απαιτεί πολύ χρόνο.
Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω σκεφτείτε εάν είστε έτοιμοι πραγματικά να ανοίξετε το νέο σας e-shop και τι χρειάζεται αυτό.
Με το παρόν άρθρο δεν αποθαρρύνουμε κάποιον από το e-commerce αλλά στόχος μας είναι να αναδείξουμε τις δυσκολίες που αυτό έχει και θα είναι ακόμα πιο μεγάλες με τον συνεχή αυξανόμενο ανταγωνισμό .
Εφόσον θέλετε να δουλέψουμε μαζί για την ανάπτυξη του e-shop σας ή την διαφήμιση του δεν έχετε παρά να μιλήσετε μαζί μας.
Αφήστε ένα σχόλιο