Πόσο κοστίζει η διαφήμιση στο Facebook κ Instagram

πόσο κοστίζει η διαφήμιση στο facebook - instagram

Η σημερινή εποχή είναι μια εποχή όπου ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος και συνεχώς αυξάνεται στο διαδίκτυο. Η λύση για να ξεχωρίσει το e-shop ή η ιστοσελίδα σου στο internet είναι μια αποτελεσματική διαφήμιση. Το κύριο είδος διαφημίσεων που μπορείτε να κάνετε στο internet με ένα σχετικά μικρό budget είναι:

Διαφήμιση στο internet και στο facebook, instagram

Σε αυτό το άρθρο θα επικεντρωθούμε στη διαφήμιση μέσω του facebook (και του instagram κατ’ επέκταση) και το πόσο κοστίζει η διαφήμιση σε αυτά.

Διαφήμιση στο Facebook κ Instagram

Το πρώτο ερώτημα για να απαντήσουμε στο ερώτημα στο πόσο κοστίζει η προβολή μας στο facebook και στο instagram είναι το ποιο είναι το κοινό μας και σε ποια τοποθεσία θέλουμε να προβληθούμε.

Τοποθεσία που θέλουμε να κάνουμε διαφήμιση στο Facebook

Το κόστος της διαφήμισης έχει να κάνει με το ποιες τοποθεσίες στοχεύουμε. Για παράδειγμα εάν στοχεύσουμε την Αθήνα το κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το εάν στοχεύσουμε να προβληθούμε στη Θεσσαλονίκη. Επίσης μια διαφήμιση για τη πόλη της Θεσσαλονίκη θα κοστίσει πολύ περισσότερο από μια διαφήμιση στο facebook στη Καβάλα . Έτσι παίζει ρόλο η στόχευση τοποθεσίας για την διαφήμιση μας.

Για να μιλήσουμε με κόστος μια διαφήμιση με 6 ευρώ την ημέρα είναι πολύ καλή για την πόλη της Καβάλας αλλά όχι μη αρκετή για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Κοινό – Περσόνα που θέλουμε να στοχεύσουμε

Αφού ορίσουμε την τοποθεσία που θέλουμε να κάνουμε την διαφήμιση το επόμενο βήμα είναι να ορίσουμε την περσόνα που θέλουμε να στοχεύσουμε. Δηλαδή το ποιος θα δει τη διαφήμιση.

στόχευση κοινού facebook

Εάν στοχεύσουμε ανθρώπους που τους αρέσουν τα αγαθά πολυτελείας και ακούν κλασική μουσική, και κάνουν συχνά ταξίδια το κοινό μας θα είναι μικρότερο από το εάν στοχεύσουμε ανθρώπους που τους αρέσει η ποπ μουσική και τα φορέματα. Ακόμη και εάν τα δυο κοινά βρίσκονται σε διαφορετική πόλη π.χ. Αθήνα κ Θεσσαλονίκη, το κοινό θα είναι συνήθως πολύ μικρότερο στην πρώτη περίπτωση.

Έτσι εάν μιλήσουμε άλλη μια φορά με κόστη το κόστος στην πρώτη περίπτωση διαφήμισης μπορεί να είναι 5 ευρώ ενώ στη δεύτερη περίπτωση 15 ευρώ ανά ημέρα.

Κόστος διαφήμισης στο Facebook ανά περίπτωση

Αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι κάθε περίπτωση διαφήμισης είναι πολύ διαφορετική. Κύριο ρόλο παίζει το προϊόν που θέλουμε να προβάλουμε ή η υπηρεσία. Σε ποιους θέλουμε να την προβάλουμε και σε ποιο μέρος θα προσδιορίσει το κόστος της διαφήμισης . Ένα πράγμα που πρέπει να προσέχουμε είναι και το είδος που θέλουμε να πουλήσουμε καθώς θα καθορίσει και το μέσο που είναι σωστό να προβάλουμε τις διαφημίσεις όπως instagram, facebook, google ads.

facebook vs google ads

Το 1ο Βήμα για προσδιορισμό του κόστους είναι να κάνουμε κάποιο A/B test έτσι έχοντας στο μυαλό μας μια περσόνα για το προϊόν η υπηρεσία μας θα καταλάβουμε ποιο κοινό μας φέρνει περισσότερο αποτέλεσμα και δαπανά ποιο αποτελεσματικά τον προϋπολογισμό μας. Εάν δούμε την παρακάτω εικόνα θα καταλάβουμε αμέσως ποιο είναι ποιο αποδοτικό σύνολο και ποιο δαπάνησε καλύτερα τον προϋπολογισμό μας.

διαφήμιση στο facebook k instagram

Ένας κανόνας που μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει είναι ότι όσο πιο συγκεκριμένοι γινόμαστε όσον αφορά το κοινό μας τόσο πιο καλά αποτελέσματα έχουμε (πάντα υπάρχουν και εξαιρέσεις σε έναν κανόνα γι’ αυτό κάνουμε τα test).

Αναλύουμε το κόστος ανά αγορά

Το κόστος ανά αγορά είναι ένας από τους σημαντικούς παράγοντες που πρέπει να εξετάζονται. Αφήνει το είδος που διαφημίζουμε κέρδος σε σχέση με τη διαφήμιση που κάνουμε;

Σε σχέση με τις παραδοσιακές μορφές διαφήμισης όπως το ραδιόφωνο ή κάποιο περιοδικό , η διαφήμιση στα social media είναι μετρήσιμη με μεγάλη ακρίβεια! Ας δούμε ένα παράδειγμα παρακάτω και ας δούμε τις δυο εικόνες όπου εκτός από το κόστος ανά αγορά μπορούμε να δούμε και πόσα χρήματα κερδίσαμε μέσω της διαφήμισης !

facebook ads
fb ad

Βλέποντας αναλυτικά στοιχεία μπορούμε να αποφασίσουμε για τη διαφήμιση μας. Μόλις δούμε ότι η διαφήμιση μας αποδίδει μπορούμε να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό μας στη συγκεκριμένη καμπάνια μέχρις ότου να δούμε ότι όταν αυξάνουμε δεν βελτιστοποιούνται τα αποτελέσματα.

Μείωση Κόστους Διαφήμισης

Για να μειωθεί το κόστος της διαφήμισης υπάρχουν πολύ τρόποι. Ο πιο σημαντικός τρόπος είναι η διαφήμιση να οδηγεί κάπου ( σε μια landing page) που να δώσει στον χρήστη άμεσα και γρήγορα αυτό που του δείχνει η διαφήμιση. Έτσι θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα ανά κλικ στη διαφήμιση.

Άλλος ένας τρόπος μείωσης κόστους είναι να προβάλουμε τις διαφημίσεις μας σε περιορισμένα ηλικιακά κοινά ή σε ώρες που είναι πιο πιθανό να έχουμε αποτέλεσμα.

Έτσι μπορούμε να μειώσουμε το κόστος της διαφήμισης έως και 50% !

Διαφήμιση στο Facebook με τη Web-Mate

Ελάτε να κάνουμε τη διαφήμιση σας στο facebook και στο instagram ή την προώθηση της ιστοσελίδας σας στη web-mate κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο συμπληρώστε τα απαιτούμενα στοιχεία και θα μιλήσουμε μαζί σας.