Πως να κάνω πιο γρήγορη την ιστοσελίδα / site μου, Βελτιστοποίηση ταχύτητας site

speed-up-website

Το θέμα της ταχύτητας της ιστοσελίδας έχει να κάνει με το πόσο ευχαριστημένος είναι ένας χρήστης με την ιστοσελίδα στην οποία μπαίνει και με το γεγονός ότι είναι πιο πιθανό κάποιος να πραγματοποιήσει μια ενέργεια σε μια γρήγορη ιστοσελίδα (π.χ. μια αγορά σε ένα e-shop). Όπως είπαμε και σε προηγούμενο άρθρο μια γρήγορη ιστοσελίδα δίνει bonus και στο seo (δηλαδή στην κατάταξη της ιστοσελίδας στο google). Αυτό που θα μιλήσουμε στο παρών άρθρο είναι για το πως μπορείτε να επιτύχετε την βελτιστοποίηση του website σας σε σχέση με τη ταχύτητα.

Αρχικά ας δούμε ένα βίντεο σχετικά με το πως ένα site μπορεί να γίνει πιο γρήγορο και γιατί δεν φορτώνει γρήγορα.

Πως μπορούμε να κάνουμε όμως μια αργή ιστοσελίδα πιο γρήγορη ?

Μια ιστοσελίδα καταρχάς για να είναι γρήγορη πρέπει να είναι κατασκευασμένη σωστά. Πρέπει να κάνει λίγες κλήσεις προς τον server έτσι ώστε να φορτώνει πιο γρήγορα (καλύτερα να φορτώνεται ένα μεγαλύτερο αρχείο παρά πολλά πιο μικρά γιατί χάνεται χρόνος κατά τα requests), να έχει sprites για αρχεία όπως logo εικόνες κ icons , να έχει minified javascript και css.

Http2 και νέοι server για κορυφαίες ταχύτητες

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει το πρωτόκολλο http2 το οποίο μπορεί να δώσει μεγάλη ταχύτητα στην ιστοσελίδα σας. Τι είναι όμως αυτό το πρότυπο και τι θα δώσει σε θέμα ταχύτητας στην ιστοσελίδα σας;

Το http2 μπορεί σε σχέση με το παραδοσιακό πρότυπο http να επιτρέπει στους browser που το υποστηρίζουν (πλέον όλοι) να κατεβάζουν ταυτόχρονα στοιχεία της ιστοσελίδας (εικόνες , αρχεία, κείμενα κτλ) και να μην περιμένουν να κατέβει το ένα και μετά το άλλο. ( έτσι γίνεται με το απλό http).

Για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί το http2 πρέπει να υποστηρίζεται από τον server σας και να έχετε κρυπτογραφημένη σύνδεση https για την ιστοσελίδα σας.

Οι παρακάτω είναι μόνο λίγοι από τους κανόνες κατά την κατασκευή μιας ιστοσελίδας  έτσι ώστε αυτή να είναι γρήγορη.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΓΡΗΓΟΡΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ

Τι μπορούμε και τι να προσέχουμε για να είναι η ιστοσελίδα μας γρήγορη ανεξάρτητα από την κατασκευή της.

Εικόνες σε μια ιστοσελίδα

Η ιστοσελίδα μας πρέπει να έχει βελτιστοποιημένες εικόνες και σε μέγεθος αλλά και να μην γίνονται resized . Αυτό μπορεί να επιτευχθεί σε μια ιστοσελίδα wordpress είτε με plugins όπως το  smush it είτε με εργαλεία που μπορείτε να βρείτε με google search όπως το tinypng.

Σημαντικό είναι οι εικόνες των ιστοσελίδων σας να έχουν το μέγεθος που πρέπει για το ανώτερο δυνατό μέγεθος που θα έχει η ιστοσελίδα στη μεγαλύτερη ανάλυση. Με πιο απλά λόγια εάν το μέγιστο πλάτος της ιστοσελίδας είναι 1300 px και έχουμε μια εικόνα που καταλαμβάνει την σελίδα από άκρη ως άκρη θα πρέπει η εικόνα να έχει 1300 pixel width.

webp  και ταχύτητα ιστοσελίδας

Οι εικόνες μιας ιστοσελίδας από το 2016 και μετά μπορούν να είναι σε ακόμα πιο αποδοτικές μορφές αφού browser όπως ο chrome και ο safari υποστηρίζουν αυτές τις νέες γρήγορες για το web μορφές. Οι 2 αυτές μορφές είναι οι Jpeg2000 και η Webp.

Με τις 2 παραπάνω μορφές οι ιστοσελίδες έχουν εκπληκτική απόδοση ιδιαίτερα σε κινητά και tablets και μπορείτε να λάβετε επιβράβευση όσον αφορά τις υπηρεσίες seo της ιστοσελίδας σας.

Server ιστοσελίδας και ταχύτητα site

Αγοράσατε ένα πακέτο domain είτε από γνωστές εταιρείες στον χώρο είτε από αυτόν που σας έκανε την ιστοσελίδα και τελειώσατε πλέον όλα πρέπει να είναι σωστά. Αμ δε .

Η ιστοσελίδα είναι σαν ζωντανός οργανισμός. Καθώς αυξάνεται το μέγεθός της , καθώς αυξάνονται οι επισκέπτες της, καθώς αυξάνονται οι δυνατότητες της (π.χ. θέλω και να βάλω και αυτό το plugin) θα πρέπει να προσαρμόζεται και τον server της.

Κάθε server είναι καλός για διαφορετικό πράγμα, παραδείγματος χάριν server με ssd δίσκους είναι καλοί για να e-shop αλλά η τιμή τους είναι μεγάλη (κοντά στα 200 ευρώ το έτος) . Επίσης shared server έχουν χαμηλή τιμή αλλά μπορεί να καθυστερούν την ιστοσελίδα σας.

Φυσικά η καλύτερη λύση είναι vps server με μεγάλη  memory Ram και πολλούς επεξεργαστές ή dedicated servers αλλά μιλάμε για λύσεις 1000άδων ευρώ βέβαια με την αντίστοιχη απόδοση.

Στη web-mate έχουμε αναπτύξει ένα πακέτο hosting για τους πελάτες μας το elastic hosting με τη βοήθεια της tophost.

Τα χαρακτηριστικά ενός server δεν είναι από μόνα τους ικανά να δώσουν την καλύτερη απόδοση. Θα πρέπει ο server να είναι σωστά παραμετροποιημένος, και να έχει και γρήγορη γραμμή για σύνδεση στο internet.

Caching για καλύτερη ταχύτητα της ιστοσελίδας

Καταρχάς τι είναι το caching? Ο server και η ταχύτητα απόκρισης του σε δυναμικές ιστοσελίδες (πλέον όλες οι ιστοσελίδες είναι δυναμικές) είναι  πιο αργός όσο παραπάνω κλίσεις κάνουμε στην βάση δεδομένων ή γενικά σε αρχεία του server . Έτσι φανταστείτε να μπουν ταυτόχρονα 20 άτομα στην ιστοσελίδα σας και να κάνουν από 40 κλίσεις ο καθένας (που είναι πολύ λίγες για συνηθισμένες ιστοσελίδες) .

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε στιγμιότυπα της κάθε σελίδας της ιστοσελίδας μας έτσι ώστε να μην γίνουν όλες αυτές οι κλήσεις αλλά πάρα πολύ λιγότερες και αν είναι πιο γρήγορη η ιστοσελίδα μας.

Ακόμη το browser caching είναι ένας μηχανισμός κατά τον οποίο λέμε στον browser μας ότι τα αρχεία css και javascript (και άλλα όπως εικόνες xml κτλ.)  δεν θα αλλάξουν για κάποιο χρονικό διάστημα π.χ. 1 χρόνο και να τα κρατήσει στην μνήμη του έτσι ώστε να μην τα ξανα φορτώνει και να μην κάνουμε κλήσεις στον server.

Στο wordpress μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το  plugin w3 total cache έτσι ώστε να γίνει πιο γρήγορα η διαδικασία (πολύ προσοχή στις ρυθμίσεις του γιατί μπορεί να έχει τα αντίστροφα αποτελέσματα).

Αυτό που απαιτεί προσοχή είναι το ποια στοιχεία της ιστοσελίδας μας πρέπει να κάνουμε caching. Πρέπει να κάνουμε τη βάση δεδομένων; Πρέπει να κάνουμε όλες τις σελίδες του site; Για να δοθούν απαντήσεις θα πρέπει να γνωρίζουμε το είδος του site καθώς και το είδος του server.

Σε ένα e-shop για παράδειγμα είναι καλό να μην κάνουμε caching την σελίδα του checkout και την cart page για να μην δημιουργούμε πιθανά προβλήματα στους πελάτες μας. Ακόμα σε χαμηλών δυνατοτήτων server θα πρέπει να αποφεύγουμε το caching της βάσης δεδομένων.

CDN

Το CDN ή αλλιώς content delivery network είναι ένας μηχανισμός που εκτός ότι βελτιώνει την ταχύτητα της ιστοσελίδας μας, εξοικονομεί και πόρους στον server μας και τον “ξεκουράζει” . Στην ουσία δίνουμε σε πολλούς server διεσπαρμένους σε περιοχές αρχεία της ιστοσελίδας μας π.χ. εικόνες  ή  css αρχεία τα οποία εφόσον γεωγραφικά είναι πιο κοντά ο server από το δικό μας θα χρησιμοποιηθεί ο αντίστοιχος server και θα εξοικονομήσουμε και ταχύτητα και πόρους (π.χ. traffic , ram).

Πολλά cdn κάνουν και άλλες εργασίες π.χ.  minification και στην web-mate προτιμούμε το cloudflare στο οποίο μάλιστα υπάρχει και free plan πάρα πολύ καλό.

ταχύτητα ιστοσελίδας

Combine & Minify css και javascript αρχεία

Εάν ο server σας δεν διαθέτει http2 μια πολύ καλή λύση είναι να κάνετε τα αρχεία σας combine και minify για να έχετε μια γρήγορη ιστοσελίδας.

Με το combine και minify εννοούμε ότι θέλουμε να κάνουμε τα αρχεία όσο το δυνατόν μικρότερα και να συνδυάσουμε τα παρόμοια σε ένα αρχείο. Έτσι γλιτώνουμε κλίσεις προς τον server μας. Με το plugin για caching που αναφέραμε παραπάνω μπορούμε να επιτύχουμε αυτή τη διαδικασία. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί όμως γιατί μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα στην ιστοσελίδα μας κατά την ελαχιστοποίηση και την δημιουργία των νέων αρχείων.

Γιατί μόνο σε http combine;

Όπως αναφέραμε παραπάνω το σωστό είναι να γίνεται η παραπάνω τεχνική μόνο σε σελίδες που δεν υπάρχει http2 και αυτό γιατί όπως είπαμε παραπάνω, η ύπαρξη http2 μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε download στον browser μας ταυτόχρονα πολλά αρχεία. Έτσι εάν δημιουργηθεί ένα μεγάλο αρχείο για την ιστοσελίδα μας μπορεί αυτό να φορτώνεται χωρίς να χρειάζεται σε όλες τις σελίδες του site μας. Με το http2 το μόνο που χρειάζεται είναι το minify και το απόλυτα σωστό θα μπορούσε να είναι ένα πολύ σωστό combine για κάθε σελίδα.

Πως κατασκευάστηκε η ιστοσελίδα ή το E-shop

Το πως κατασκευάστηκε η ιστοσελίδα ή το theme που χρησιμοποιήθηκε φυσικά παίζει τον κορυφαίο ρόλο για να επιτευχθεί η μέγιστη ταχύτητα για ένα e-shop ή για μια ιστοσελίδα . Πάντα μια custom λύση θα δώσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που θα έχει επίδραση και στη προώθηση της ιστοσελίδας σας στις μηχανές αναζήτησης. Παράδειγμα ενός custom theme είναι το παρακάτω το οποίο έχει τους βέλτιστους χρόνους απόκρησης:

ταχύτητα ιστοσελίδας custom theme


γρήγορη ιστοσελίδα
papatolikas fast website, γρήγορη ιστοσελίδα

Μετρήστε την ταχύτητα της ιστοσελίδας σας

Για να μετρήσετε την ταχύτητα της ιστοσελίδας σας υπάρχουν διάφορα εργαλεία αλλά σας συνιστούμε κυρίως ένα , το επίσημο εργαλείο της google.

Αυτό είναι το PageSpeed Insights το οποίο δεν δίνει απλά μόνο δεδομένα ταχύτητας για την σελίδα σας σε σταθερό υπολογιστή αλλά και δεδομένα ταχύτητας για τις κινητές συσκευές.

Επίσης το εργαλείο μπορεί και σας κάνει προτάσεις για το τι πρέπει να κάνετε για να έχετε την μέγιστη ταχύτητα. Φυσικά δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν όλα αυτά σε μια ιστοσελίδα αλλά είναι πολύ καλό να γίνουν όσο το δυνατόν περισσότερα.

Στη web-mate προσπαθούμε να έχουμε τα μέγιστα αποτελέσματα στη ταχύτητα όπως δείχνει και η παρακάτω εικόνα

μεγίστη ταχύτητα ιστοσελίδας

Βελτιστοποίηση Website

Στη web-mate είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε είτε με την ταχύτητα της ιστοσελίδας σας είτε με την προώθηση της ιστοσελίδας σας σε μηχανές αναζήτησης είτε με την ολική ανακατασκευή του eshop ή γενικότερα της ιστοσελίδας σας.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

Δωρεάν EBOOK από τη Web-Mate για το Τοπικό Μάρκετινγκ