Τι πρέπει να κάνετε και τι όχι στα social media

social media τι να κάνετε και τι να μην κάνετε

Πολλοί από εμάς έχουν εισέλθει στον ψηφιακό κόσμο και έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν τα social media στην καθημερινότητά τους. Αν και αυτό μπορεί να φανεί εύκολο, υπάρχουν κάποια κανόνια και προσεγγίσεις που πρέπει να ακολουθούμε όταν χρησιμοποιούμε τα social media. Σε αυτό το άρθρο, θα σας δείξουμε τι πρέπει να κάνετε και τι όχι στα social media για να πάρετε το μέγιστο από την παρουσία σας στον ψηφιακό κόσμο.

Σημασία των social media

social media σημασία

Ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις αναγνωρίζουν τη σημασία των social media στη σημερινή εποχή. Τα social media δεν είναι απλώς ένας τρόπος επικοινωνίας με τους πελάτες, αλλά αποτελούν και ισχυρό εργαλείο κατανόησης του κοινού μας. Μέσω αυτών των πλατφορμών, μπορούμε να αναλύσουμε τις ανάγκες, τις προτιμήσεις και τις απόψεις των πελατών μας, προκειμένου να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες και προϊόντα. Επομένως, η αξιοποίηση των social media αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μιας σύγχρονης επιχειρηματικής στρατηγικής.

Τι πρέπει να κάνετε στα social media;

τι να κάνετε στα social media

Για να επιτύχετε στα social media, χρειάζεται να ακολουθήσετε ορισμένες συγκεκριμένες πρακτικές. Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να δημιουργήσετε μια στρατηγική που θα σας καθοδηγεί στις δραστηριότητές σας στα social media. Επίσης, θα πρέπει να δημοσιεύετε συχνά και σε κατάλληλες ώρες, να επικοινωνείτε με τους followers σας και να μοιράζεστε ενδιαφέροντα περιεχόμενο. Επίσης, θα πρέπει να προβάλλετε την εταιρική σας ταυτότητα και να ενθαρρύνετε τη συμμετοχή των followers σας. Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες, μπορείτε να επιτύχετε μεγαλύτερη προβολή και δημοτικότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δημιουργείστε στρατηγική

Στον πρώτο και βασικότερο κανόνα των social media, πρέπει να δημιουργήσετε μία στρατηγική. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καθορίσετε τους στόχους και τον τρόπο με τον οποίο θα τους επιτύχετε. Πρέπει να βρείτε την καταλληλότερη πλατφόρμα για την επιχείρησή σας, να αναλύσετε τον ανταγωνισμό σας και να καταλήξετε στον κατάλληλο τρόπο επικοινωνίας με το κοινό σας. Μια συνεπής και σωστά σχεδιασμένη στρατηγική θα εξασφαλίσει ότι τα social media θα λειτουργήσουν ως αποτελεσματικό εργαλείο προώθησης της επιχείρησής σας.

Δημοσιεύετε συχνά και σε κατάλληλες ώρες

Ένας σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία στα social media είναι η συχνότητα και η ώρα δημοσίευσης. Για να διατηρήσετε το κοινό σας ενδιαφέρον, είναι σημαντικό να δημοσιεύετε συχνά. Ανάλογα με την πλατφόρμα και το κοινό σας, οι κατάλληλες ώρες διαφέρουν. Γενικά, πρωινές και απογευματινές ώρες θεωρούνται ιδανικές για δημοσιεύσεις στα social media. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναλύσετε τα δεδομένα σας και να προσαρμόσετε τη στρατηγική σας ανάλογα με την απόδοση των δημοσιεύσεών σας. Μην ξεχνάτε να είστε σταθεροί και συνεπείς στις δημοσιεύσεις σας, καθώς αυτό βοηθά στην ανάπτυξη του κοινού σας. 

Επικοινωνείτε με τους followers σας

Για να επιτύχετε στα social media, είναι σημαντικό να επικοινωνείτε με τους followers σας. Ακούστε τις απόψεις τους, απαντήστε στα σχόλιά τους και δείξτε ενδιαφέρον για τις ανησυχίες τους. Η διαρκής επικοινωνία με την κοινότητά σας ενισχύει την εμπιστοσύνη και τη συνολική παρουσία σας στα social media. Μην αφήνετε αναπάντητα τα μηνύματα και τα σχόλια που λαμβάνετε, καθώς αυτό μπορεί να δημιουργήσει αρνητική αίσθηση και να επηρεάσει την εικόνα της επιχείρησής σας.  

Μοιραστείτε ενδιαφέροντα περιεχόμενο

Ένας από τους σημαντικούς πυλώνες για την αποτελεσματική διαχείριση των social media είναι η μοιρασία ενδιαφέροντος περιεχομένου με το κοινό μας. Προσφέροντας περιεχόμενο που τραβά την προσοχή, εμπνέει και προκαλεί συνομιλίες, μπορούμε να ενισχύσουμε την αλληλεπίδραση με τους ακόλουθους μας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ενδιαφέροντα άρθρα, χρήσιμα tips, εκπαιδευτικό περιεχόμενο ή ακόμα και αστείες εικόνες και βίντεο. Ο στόχος είναι να προσφέρουμε κάτι που να προσφέρει αξία στους ακόλουθούς μας και να τους κρατήσει ενεργούς και αρωγούς της εταιρίας μας.  

Προβάλλετε την εταιρική σας ταυτότητα

Ένα σημαντικό μέρος της παρουσίας σας στα social media είναι η προβολή της εταιρικής σας ταυτότητας. Αυτό περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός συστήματος σχεδίασης που θα αναγνωρίζεται από το κοινό σας. Η χρήση συγκεκριμένων γραμμάτων, χρωμάτων και γραφικών στα social media posts και τον ιστότοπό σας θα βοηθήσει στη δημιουργία μιας συνεπής και αναγνωρίσιμης εικόνας για την εταιρεία σας. Με αυτόν τον τρόπο, οι ακόλουθοί σας θα μπορούν να σας αναγνωρίζουν εύκολα και να αισθάνονται συνδεδεμένοι με το brand σας.  

Ενθαρρύνετε τη συμμετοχή των followers σας

Μια από τις σημαντικές πτυχές των social media είναι η δημιουργία μιας δυναμικής κοινότητας με τους followers σας. Είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε τους ακόλουθούς σας να συμμετέχουν και να αλληλεπιδρούν μαζί σας. Μπορείτε να το κάνετε με διάφορους τρόπους, όπως να ζητάτε από τους followers σας να αφήνουν σχόλια, να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς ή να απαντούν σε ερωτήσεις που τίθενται στις αναρτήσεις σας. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργείτε μια ενεργή κοινότητα που αισθάνεται συνδεδεμένη με το brand σας και συμβάλλετε στην ανάπτυξη της εταιρικής σας ταυτότητας. 

Τι δεν πρέπει να κάνετε στα social media

τι να μην κάνετε στα social media

Όταν χρησιμοποιείτε τα social media για την προβολή της επιχείρησής σας, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να αποφύγετε. Καταρχάς, μην ασχολείστε με θέματα που δεν σχετίζονται με την επιχείρησή σας, καθώς αυτό μπορεί να μπερδέψει τους followers σας και να μειώσει την αξιοπιστία σας. Επίσης, να μην παραβιάζετε τους κανόνες και τις πολιτικές των social media πλατφορμών, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποκλεισμό ή διαγραφή του λογαριασμού σας. Μην αγνοείτε τους followers σας, αλλά αντίθετα, δείξτε τους προσοχή και απαντήστε στα μηνύματά τους και τα σχόλιά τους. Ακόμη, αποφύγετε να προωθείτε υπερβολικά τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας, καθώς αυτό μπορεί να ενοχλήσει τους followers σας. Τέλος, μην αγνοείτε τις αρνητικές σχόλια και τα reviews, αλλά αντίθετα, αντιμετωπίστε τα με σοβαρότητα και προσπαθήστε να βελτιώσετε την εμπειρία των πελατών σας. 

Μην ασχολείστε με θέματα που δεν σχετίζονται με την επιχείρησή σας

Μία από τις κύριες αρχές του social media marketing είναι να μην ασχολείστε με θέματα που δεν σχετίζονται με την επιχείρησή σας. Ο ρόλος των social media είναι να προωθήσουν την εταιρική σας ταυτότητα και να αυξήσουν την ενασχόληση των ακολούθων σας με το περιεχόμενο που σχετίζεται με την επιχείρησή σας. Αναρωτηθείτε ποια είναι τα βασικά θέματα που αφορούν τον κλάδο σας και επικεντρωθείτε σε αυτά. Αποφύγετε την ενασχόληση με θέματα που δεν είναι σχετικά με την επιχείρησή σας, καθώς μπορεί να μπερδέψετε τους ακόλουθους σας και να μειώσετε την αξιοπιστία σας. 

Μην παραβιάζετε τους κανόνες και τις πολιτικές των social media πλατφορμών

Για να αποφεύγετε προβλήματα στα social media, είναι σημαντικό να μην παραβιάζετε τους κανόνες και τις πολιτικές των πλατφορμών. Κάθε social media έχει τους δικούς του όρους χρήσης και περιορισμούς, τους οποίους πρέπει να τηρείτε. Αυτό σημαίνει να μην αναρτάτε περιεχόμενο που παραβιάζει τους κανόνες της πλατφόρμας, να μην προωθείτε αθέμιτους ανταγωνιστικούς εντολείς και να μην χρησιμοποιείτε ανεπίτρεπτες πρακτικές για την απόκτηση ακολούθων. Τηρώντας τους κανόνες και τις πολιτικές των πλατφορμών, θα διατηρήσετε μια θετική παρουσία και θα αποφεύγετε προβλήματα.  

Μην αγνοείτε τους followers σας

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε στα social media είναι να αγνοείτε τους followers σας. Οι ακόλουθοί σας είναι οι ανθρώποι που σας υποστηρίζουν και ενδιαφέρονται για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας. Αν τους αγνοείτε, θα αισθανθούν απογοητευμένοι και μπορεί να σταματήσουν να σας ακολουθούν. Αντ’αυτού, ανταποκριθείτε στα μηνύματα και τα σχόλια τους, δείξτε ενδιαφέρον και ευγένεια. Έτσι θα δημιουργήσετε μία σχέση εμπιστοσύνης και αλληλεπίδρασης με τους followers  

Μην προωθείτε υπερβολικά τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας

Όταν προωθείτε τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας στα social media, είναι σημαντικό να μην υπερβάλλετε. Οι χρήστες των social media αντιδρούν αρνητικά σε υπερβολικές και επιθετικές προωθήσεις. Αντ’ αυτού, επικεντρωθείτε στη δημιουργία ενδιαφέροντος γύρω από την εταιρία σας και τα προϊόντα σας, μοιραστείτε χρήσιμες πληροφορίες και προτείνετε λύσεις στα προβλήματα των followers σας. Με αυτόν τον τρόπο, θα δημιουργήσετε εμπιστοσύνη και θα στηρίξετε την επιχείρησή σας με οργανικα.

Μην αγνοείτε τις αρνητικές σχόλια και τα reviews

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε στα social media είναι να αγνοείτε τις αρνητικές σχόλια και τα reviews. Οι πελάτες σας έχουν το δικαίωμα να εκφράσουν την άποψή τους και είναι σημαντικό να τους ακούτε και να τους ανταποκρίνεστε. Η αγνόηση αρνητικών σχολίων μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στη φήμη της επιχείρησής σας και να αποτρέψει νέους πελάτες από το να σας εμπιστευτούν. Αντιθέτως, ανταποκριθείτε στις αρνητικές αξιολογήσεις με ευγένεια και ειλικρίνεια, μπορείτε να αναδείξετε την επιχείρησή σας και να κερδίσετε την εμπιστοσύνη των πελατών σας.  

Πρόσφατα άρθρα