ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ANGULAR.JS

angularjs

Μια δυναμική νέα “γλώσσα προγραμματισμού” για την javascript είναι η angular. Η angular είναι μια γλώσσα που δρα στον browser του υπολογιστή δηλαδή μια client-side γλώσσα.

Για την ακρίβεια και για να είμαστε πιο σωστοί δεν είναι γλώσσα αλλά ένα mvc( η ακόμα καλύτερα ένα mvw(model view whatever) ) Framework το οποίο σου δίνει απεριόριστες δυνατότητες.

Η angular είναι ένα framework που βασίζεται στην javascript και δημιουργεί ένα “αντικείμενο” σε όλη την σελίδα που θα υποδείξουμε. Αυτό το αντικείμενο που δημιουργείτε μπορούμε να το αλλάξουμε μέσα από τους controllers να το μορφοποιήσουμε με τα services προσθέτοντας data  και γενικότερα να το κάνουμε ότι θέλουμε!!!

Η κυρίως μεταβλητή της angular είναι η $scope και εκεί που γίνεται όλη η “μαγεία” είναι ο controller.

Φυσικά τα πράγματα δεν είναι τοσο απλόποιημένα για να περιγράψω την angular σε 1 άρθρο και τα παραπάνω δεν είναι απολύτως σωστά αλλά προσπαθώ να δώσω μια ευρεία άποψη της γλώσσας.

Learning Curve

Το πιο συμαντικό προτέρημα της angular είναι η προσαρμοστηκότητα της και η ευκολία εκμάθησης της. Μέσα σε 10 λεπτά από τη στιγμή που θα ξεκινήσεις να μάθεις angular μπορείς να αρχίσεις να χτίζει ιστοσελίδες με μεταβλητές . Οι καλύτερη ιστοτοποι για εκμάθηση angular σύμφωνα με την γνώμη μας είναι το codecademy.com που είναι δωρεάν και το frontendmasters.com το οποίο εμβαθύνει πιο πολύ στην γλώσσα με workshops  και πιο πλήρη κατανόηση της αλλά είναι επι πληρωμή. Πιστεύουμε ότι μετά από 3 μέρες συστηματικής ενασχόλησης με την angular μπορείτε να κάνετε θαύματα!

Unit Testing

Συνεχώς διαβάζαμε στο internet για unit testing και testing των apps και των ιστοσελίδων μας και προσπαθώντας να δούμε πως γίνεται απελπιζόμασταν και λέγαμε έλα μωρε πόσο σημαντικό είναι. Η αλήθεια είναι ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς ελέγχεις αν το app σου ή ιστοσελίδα σου έχει πρόβλημα . Το testing με την angular είναι Π Α Ι Χ Ν Ι Δ Ι και πιο συγκεκριμένα με το yeoman που είναι το κατάλληλο εργαλείο. Αν και δεν είναι σωστό αυτό που θα πούμε το yeoman είναι κατι σαν την sass για την css , σου λύνει τα χέρια!!!

Potentials

Πραγματικά με λίγη ενασχόληση με την angular βλέπεται ότι οι δυνατότητες της είναι ανεξάντλητες και μπορείς να την χρησημοποιήσεις από κατασκευή απλών ιστοσελίδων μέχρι σε εφαρμογή για εξυχρονισμό παλαιών προγραμμάτων. Για παράδειγμα μπορείς να χρησημοποίησεις την angular για να εξυχρωνίσεις μια εφαρμογή που γράφτηκε απλά με php η asp πολύ απλά εάν δημιουργήσεις ένα json object και μετά να το μεταλλάξεις με την angular…

Η angular είναι το μέλλον στην javascript γι αυτό στην Web-Mate παρακολουθούμε τις εξελίξεις σε σχέση με αυτή πολύ στενά!!!

Πρόσφατα άρθρα