Πως να εγκαταστήσετε (install) το Laravel στον server σας (vps).

laravel install vps

Στο internet υπάρχουν εκατοντάδες tutorial για το πως μπορείτε να εγκαταστήσετε το laravel και το homestead στον υπολογιστή σας για να δουλέψετε τοπικά, για το πως μπορείτε να εγκαταστήσετε το laravel σε server της ocean με το forge αλλά ελάχιστα εάν όχι κανένα που να λέει πως μπορεί κάποιος να εγκαταστήσει το laravel σε έναν απλό vps με centos.

Η εγκατάσταση για κάποιον που έχει μόλις αρχίσει να ασχολείται με το laravel μπορεί να γίνει ένας σκέτος πονοκέφαλος εάν δεν γνωρίζει τα βήματα και μπορεί να γίνει λόγος που να απομακρυνθεί κάποιος από ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο. Στην παρούσα εγκατάσταση το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιεί ο server (vps) μας είναι το centos 6. Λίγο πολύ η μεθοδολογία για όλα τα λειτουργικά είναι ίδια και αρκεί ένα google search για να βρείτε αντίστοιχες εντολές.

Τι είναι το Laravel όμως ;

Το Laravel πολύ απλά είναι ένα framework που αυτοματοποιεί διαδικασίες για χάρη του προγραμματιστή που το χρησιμοποιεί. Για παράδειγμα δύσκολα θα χρειαστεί να ξαναγράψει κάποιος query στην sql καθώς στο laravel υπάρχουν συναρτήσεις που κάνουν τη δουλειά για εσάς όπως η $user = User::find($id);  με την οποία μπορείς να βρεις έναν user με το δοθέν id . Επίσης μέσα από το terminal μπορείτε να δημιουργείτε ταυτόχρονα models για την βάση δεδομένων και migrations . Με τα migrations μπορείτε εφόσον θέλετε να αναθεωρήσετε κάτι να γράψετε μια εντολή και να σβήσετε ότι έχετε κάνει μέχρι εκείνη τη στιγμή δηλαδή να διαγράψετε πίνακες που έχετε δημιουργήσει στην database για να τους βελτιώσετε ή γιατί δεν τους χρειάζεστε. Επίσης  το laravel σας προσφέρει ευελιξία να κάνετε το οτιδήποτε πάρα πολύ γρήγορα και σας παρέχει την απαραίτητη ασφάλεια.

Βήμα πρώτο , εγκαταστήστε τον composer!

Για να μπορέσουμε να κάνουμε οτιδήποτε με το laravel πρέπει να έχουμε πρώτα τον composer εγκατεστημένο. Τι είναι ο composer; Είναι απλά ένα εργαλείο που κάνει αυτοματοποιημένες διαδικασίες όπως π.χ. η εγκατάσταση  των αρχείων του laravel. Καταρχάς ελέγχουμε εάν όλες οι “προϋποθέσεις” τηρούνται στον server μας και αυτό γίνεται με την εντολή στο terminal

sudo apt-get install php5 git php5-curl .

To sudo σημαίνει να εκτελεστεί η εντολή σαν διαχειριστής οπότε μπορεί να σας ζητήσει κάποιο κωδικό διαχειριστή.

Φτιάξτε έναν νέο φάκελο μέσω του terminal του server με τις εντολές :
cd /var/www
mkdir my_project
cd my_project


Στο παράδειγμά μας ο φάκελος λέγεται my_project . Οι παραπάνω εντολές με την σειρά λένε τα παρακάτω:

  1. Πάνε στον φάκελο /var/www
  2. Φτιάξε εκεί τον φάκελο my_project
  3. Μπές μέσα σε αυτόν τον φάκελο.

Έπειτα κατεβάζουμε τον composer στο directory με την παρακάτω εντολή. 

curl -sS https://getcomposer.org/installer | php

Κάνοντας όλα αυτά θα πρέπει να δείτε ένα μήνυμα ότι εγκαταστάθηκε επιτυχώς . Τώρα θα τον μετακινήσουμε σε έναν άλλον  φάκελο για να μας είναι πιο βολικό και να μπορούμε να τον χρησιμοποιούμε παντού. Εισάγετε την εντολή
sudo mv composer.phar /usr/local/bin/composer
Τώρα πλέον ολοκληρώσαμε την διαδικασία εγκατάστασης του composer.

Βήμα 2ο, Εγκατάσταση Laravel

Για να εγκαταστήσουμε το laravel θέλει λιγότερη προσπάθεια από οτι κάναμε με τον composer. Βρισκόμαστε στο directory που θέλουμε , για παράδειγμα στην tophost  που έχω τον vps  βρίσκομαι στο var/www/vhosts/sitename/ και εκτελούμε την παρακάτω εντολή.

composer create-project laravel/laravel blog "5.1.*"

Με την παραπάνω εντολή δημιουργούμε τον φάκελο blog και μέσα του βάζουμε το laravel και ειδικότερα την έκδοση 5.1 ( προσοχή γιατί πρέπει να έχουμε την 5.5+ έκδοση της php για να μην έχουμε κάποιο πρόβλημα). Σχεδόν τελειώσαμε. Μια τελευταία εντολή που πρέπει να τρέξουμε για να “τρέξει” το laravel είναι η

composer install

Προσοχή εάν και δεν έγραψα κάποια εντολή μετάβασης σε κάποιο φάκελο αυτό πρέπει να γίνει δηλαδή εάν έχουμε δημιουργήσει τον φάκελο blog θα πρέπει να κάνουμε cd blog για να μπούμε μέσα στον φάκελο και μετά να τρέξουμε την εντολή.

Τέλος!!!

Εάν όλα πήγαν καλά τότε θα έχει δημιουργηθεί μέσα στον φάκελό σας ένα αρχείο .env που θα περιέχει κάποιες πληροφορίες. Αυτό το άρθρο είχε ως θέμα την εγκατάσταση του laravel οπότε δεν θα ασχοληθούμε με τα setting του , αλλά θα δημιουργήσουμε ξεχωριστό άρθρο γι αυτά. Για να δείτε τώρα το site σας ας πούμε ότι δημιουργήσατε το φάκελο blog , εάν έχετε plesk ή cpanel πηγαίνετε στα hosting settings και αλλάξτε το συνηθισμένο httpdocs σε blog ή σε οτιδήποτε άλλο δημιουργήσατε (Εάν δεν έχετε plesk μπορείτε με ένα απλό google search να δείτε πως μπορείτε να κάνετε το site σας να στοχεύει σε διαφορετικό root από το default  μέσα από το terminal). Ακόμη πάτε στον φάκελο config/app.php και αλλάξτε το sitename από localhost στην διεύθυνση του domain σας. Τώρα μπορείτε να δείτε εάν όλα πήγαν καλά την αρχική οθόνη του laravel στο http://www.yoursite.com/public/ εάν αντί για blog είχατε βάλει blog/public/ θα μπορούσατε να δείτε την αρχική οθόνη στο http://www.yoursite.com και μόνο!

Πολλές φορές δημιουργούνται σφάλματα κατά την εγκατάσταση και ίσως πρέπει να κάνετε το 2ο βήμα (δηλαδή δύο εντολές) από την αρχή να πω την αλήθεια και εγώ δεν έχω καταλάβει γιατί δημιουργούνται τα σφάλματα αυτά καθώς δεν έχουν να κάνουν καθόλου με την διαδικασία , ίσως να φταίει το config του δικού μου server !!!

 

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

Δωρεάν EBOOK από τη Web-Mate για το Τοπικό Μάρκετινγκ