fbpx

Τι να ζητήσετε από κάποιον που κατασκευάζει την ιστοσελίδα σας

κατασκευή ιστοσελίδων καβάλα

Το σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον επιτάσσει μια εταιρική προβολή μέσω του διαδικτύου.  Μια όμορφη και εύχρηστη ιστοσελίδα μπορεί να προωθήσει την φήμη της επιχείρησης, να δημιουργήσει νέους πελάτες ή  ακόμα και να συμβάλει στην λειτουργία της επιχείρησης εφόσον η ιστοσελίδα περιέχει εφαρμογές διαχείρισης. Από την άλλη πλευρά μια ιστοσελίδα η οποία είναι άσχημη αισθητικά αποδίδει μια προχειρότητα στην επιχείρησή και δίνει το αίσθημα της αβεβαιότητας στον πελάτη.  Έτσι ο υποψήφιος πελάτης δεν πρόκειται να έρθει σε επαφή με την επιχείρηση ενώ στους ήδη υπάρχοντες θα δημιουργηθούν υποψίες προχειρότητας λειτουργίας αυτής. Ακόμη μια μη λειτουργική σελίδα ή μια ιστοσελίδα που έχει αργά loading  times δημιουργεί προβλήματα πλοήγησης στον χρήστη και πιθανώς να την εγκαταλείψει πρώτου αυτός δει κάποια προσφορά που θα του τραβούσε την προσοχή ή κάποια νέα ανακοίνωση.

Παράδειγμα Όμορφης και λειτουργικής ιστοσελίδας

Όμορφη και λειτουργική ιστοσελίδα

Παράδειγμα δύσχρηστης και άσχημης ιστοσελίδας

άσχημη ιστοσελίδα

Τι πρέπει να ζητήσει κάποιος όμως για να δημιουργηθεί μια εύχρηστη και όμορφη ιστοσελίδα? Σας παραθέτουμε κατευθυντήριες γραμμές παρακάτω :

1) Να έχει οπτική επαφή κατά την ανάπτυξή της

Εφόσον επιλέξετε κάποια εταιρεία ή ιδιώτη να κατασκευάσει την ιστοσελίδα σας τότε εφόσον αυτή ή αυτός σέβεται τον εαυτό της θα σας προτείνει να  βλέπεται την ιστοσελίδα κατά την φάση της δημιουργίας της είτε σε testing server είτε σε κάποιο subdomain ή κατάλογο του domain name σας π.χ. web-mate.gr/newsite/. Αν αυτό δεν σας προταθεί θα πρέπει επιτακτικά να το ζητήσετε καθώς αυτό μπορεί να αποτελέσει την αρχή για να σας αποκαλύψει κάποιον άπειρο χωρίς τεχνικές γνώσεις web-developer ή μια εταιρεία η οποία τελικά δεν πληρεί της προδιαγραφές. Ακόμα συνήθως οι developers και οι εταιρείες οι οποίες σέβονται τον εαυτό τους προτείνουν στον πελάτη να κάνει σχόλια για την αισθητική ή την λειτουργικότητα καθώς ο τελευταίος λόγος είναι του πελάτη και κάτι το οποίο δεν του αρέσει μπορεί ευκολότερα να αλλάξει στην φάση της ανάπτυξης της ιστοσελίδας.

2) Να μην περιέχει Flash

Η τεχνολογία flash είναι μια ξεπερασμένη πλέον τεχνολογία που παρά την όμορφη αισθητική που παράγει , δεν βοηθά στην προώθηση της ιστοσελίδας στις μηχανές αναζήτησης. Ακόμη με αυτήν την τεχνολογία η ιστοσελίδα σας γίνεται αργή και δεν μπορεί να προσπελαστεί από κινητά τηλέφωνα και tablet pc. Ένας σωστός developer ή εταιρεία θα σας προτείνουν εναλλακτικές λύσεις καλαισθησίας που μπορούν να δημιουργηθούν με html5, jquery και css3.

3)Να είναι seo optimized

Με αυτό δεν εννοούμε να βγει κατευθείαν η ιστοσελίδα σας στην πρώτη θέση των μηχανών αναζήτησης αλλά να υπάρχει μια προετοιμασία για να γίνει αργότερα αυτό. Η ιστοσελίδα θα πρέπει να περιέχει h1,h2,h3 ect tags ,να είναι χωρισμένη σε header , section, article, footer περιοχές και πολύ φυσικά τα  menu της να είναι προσπελάσιμα από μηχανές αναζήτησης.

4) Sprite images

Αυτή είναι μια τεχνική κατά την οποία με απλά κατανοητά λόγια οι εικόνες της ιστοσελίδας ενώνονται σε μία για να εκμηδενιστούν οι κλήσεις προς τον server. Φυσικά θα πρέπει να αναφέρουμε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις δεν γίνεται να γίνουν όλες οι εικόνες ένα sprite π.χ. περίπτωση background image επαναλαμβανόμενου. Δείτε ένα παράδειγμα από ένα sprite εδώ της δικής μας ιστοσελίδας. Mε αυτήν τη τεχνική κερδίζεται και σε γρήγορη “φόρτωση” της ιστοσελίδας σας και σε ευκολότερη προώθηση της στις  μηχανές αναζήτησης καθώς αυτό λαμβάνεται υπόψη από αυτές.

5) Responsive Design

Πλέον τα tablet pc και τα smartphones έχουν μπει στην ζωή μας . Υπάρχουν πολύ χρήστες ( υποψήφιοι πελάτες) που μπορούν να εισέλθουν στην ιστοσελίδα σας μέσω μιας από τις προαναφερόμενες συσκευές. Καλό θα είναι λοιπόν η ιστοσελίδα σας να είναι προετοιμασμένοι γι’ αυτούς και να τους διευκολύνει . Ένας σοβαρός web-developer δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στην ανάπτυξη  ιστοσελίδας με βάση το responsive design  και ίσως το θεωρήσει πρόκληση. Ένας άπειρος και χωρίς τεχνικές ικανότητες θα απορρίψει το αίτημα ή δεν θα το γνωρίζει. Πρέπει εδώ να ενημερώσουμε ότι μερικές φορές ίσως να πρέπει να δημιουργήσουμε μια ξεχωριστή version της ιστοσελίδας μας για κινητά τηλέφωνα π.χ. η δικιά μας ιστοσελίδα την οποία μπορείτε να δείτε από το κινητό σας τηλέφωνο σε διαφορετική version.

Παράδειγμα Responsive Design

responsive-design

Τέλος θα πρέπει να προσέχετε και να ζητήσετε η ιστοσελίδα να κατοχυρωθεί στο όνομά σας καθώς και να σας δοθούν κωδικοί από τους server ( ένα accont για την ιστοσελίδα σας) για να μην αντιμετωπίσετε αργότερα οποιαδήποτε προβλήματα. Στην web-mate θεωρούμε stadard όλα τα παραπάνω . Θα ακολουθήσει και 2ο άρθρο για το τι να ζητάτε από της εταιρείες web-design γι αυτό να επισκέπτεστε το blog μας συχνά.

Δημοσιεύθηκε στις Αυγ 21, 2012 σε ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top