ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ PHP ΚΑΙ ΤΙ ΕΙΝΑΙ

php-banner

Γενικά

H PHP είναι μια γλώσσα προγραμματισμού για τη δημιουργία ιστοσελίδων με δυναμικό περιεχόμενο. Αυτό σημαίνει ότι ένα site αποκτά διαδραστικότητα π.χ: η εισαγωγή ενός username και ενός κωδικού σε μια σελίδα και η επαλήθευσή τους ώστε ο χρήστης να συνδεθεί σάυτό το site – για παράδειγμα σε ένα eshop!

Η PHP είναι τόσο ισχυρή που χρησιμοποιείται από το μεγαλύτερο σύστημα blog στο διαδίκτυο που είναι το WordPress αλλά και απο το Facebook.

Ένα αρχείο PHP μπορεί να περιέχει κείμενο, κώδικα HTML, CSS, JavaScript και PHP, με τον κώδικα να εκτελείται στον server και το αποτέλεσμα να επιστρέφει στον browser ως απλές σελίδες HTML.

Τι άλλο μπορεί να κάνει η PHP

Η PHP μπορεί να δημιουργήσει, να ανοίξει, να κλείσει, να διαβάσει, να γράψει και να διαγράψει αρχεία σε έναν server. Μπορεί να στείλει και να λάβει cookies. Μπορεί επίσης να προσθέσει, να διαγράψει και να τροποποιήσει δεδομένα στη Βάση Δεδομένων σας. Ακόμη μπορεί να κρυπτογραφήσει δεδομένα.
Με την PHP δεν περιορίζεσαι στο να παράγεις HTML. Μπορείς να παράγεις εικόνες, αρχεία PDF, ακόμα και ταινίες Flash, καθώς και οποιοδήποτε κείμενο όπως XHTML και XML.

Γιατί να χρησιμοποιήσει κανείς PHP

Η PHP τρέχει σε όλες τις πλατφόρμες όπως Windows, Linux, Unix, Mac OS X κ.λπ.
Είναι συμβατή με σχεδόν όλους τους server που χρησιμοποιούνται σήμερα (Apache, IIS, κ.λπ.)
Υποστηρίζει ένα ευρύ φάσμα απο Βάσεις Δεδομένων, είναι δωρεάν, είναι εύκολη να τη μάθει κανείς και τρέχει αποτελεσματικά στους server.

Λίγα ιστορικά στοιχεία

Η ανάπτυξη της PHP ξεκίνησε το 1994, όταν ο Rasmus Lerdorf έγραψε αρκετά CGI προγράμματα σε C, τα οποία χρησιμοποιούσε για να συντηρεί το προσωπικό του site.
Τα επέκτεινε για να δουλεύουν με φόρμες και να επικοινωνούν με βάσεις δεδομένων, και αυτή την υλοποίηση την ονόμασε Personal Home Page/Forms Interpreter – PHP/FI.
Πλέον PHP είναι το ακρωνύμιο για το Hypertext Preprocessor. Η γλώσσα εξελίσσεται διαρκώς και νέες εκδόσεις της βγαίνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Πρόσφατα άρθρα