fbpx

Ενεργοποίηση, εγκατάσταση SSL πιστοποιητικού σε wordpress

ssl wordpress

Στο παρακάτω tutorial θεωρούμε ότι έχει εγκατασταθεί σωστά στον server σας το ssl της επιλογής σας και θέλετε να το ενεργοποιήσετε στην ιστοσελίδα σας τύπου wordpress. Το ssl πιστοποιητικό εκτός από την ασφάλεια που σας προσφέρει σε σχέση με την αλληλεπίδραση που μπορεί να έχει ένας χρήστης με την ιστοσελίδα σας, αφού τα μεταφερόμενα δεδομένα μεταξύ σας είναι κρυπτογραφημένα , σας προσφέρει και καλύτερη θέση στις μηχανές αναζήτησης της google! Σύμφωνα με update που έγινε στον αλγόριθμο της google οι ιστοσελίδες με  https πλέον θα έχουν καλύτερη κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης.

Παρακάτω θα σας παρουσιαστεί το πως να κάνετε εγκατάσταση ένα ssl αφού έχει εγκατασταθεί σωστά στον server σας ( τα περισσότερα προβλήματα συναντώνται όταν το ssl δεν είναι σωστά εγκατεστημένο στον server ) και είναι αρκετά εύκολο εάν κάποιος έχει τις απόλυτα βασικές γνώσεις wordpress και γενικότερα το πως δουλεύει μια ιστοσελίδα.

ΚΑΝΤΕ LOGIN ΣΤΟ WORDPRESS

Κάντε login στο word press και πάτε στο Settings => General”  και αλλάξτε τις δύο διευθύνσεις σε https δηλαδή βάλτε ένα s στο τέλος. Πατήστε αποθήκευση και μόλις ολοκληρώσαμε το πρώτο βήμα!

updating-urls https

Εάν αυτό δεν δουλέψει και όταν πάτε στο site σας δεν εμφανίζεται με https τότε Ανοίξτε το wp-config.php με έναν editor π.χ. dreamweaver ή το coda και κάντε copy paste τον παρακάτω κώδικα

define( 'up_SITEURL', 'https://www.neaegnatia.com' );
define( 'WP_HOME', 'https://www.neaegnatia.com' );
define( 'WP_CONTENT_URL', 'https://www.neaegnatia.com/wp-content' );

αντί για το neaegnatia βάζετε φυσικά το όνομα της ιστοσελίδας σας. Κάπου εδώ τελείωσε το πρώτο βήμα!

Αλλαγή όλων των URL στην βάση δεδομένων

Όπως ξέρουμε πάντα όταν πειράζουμε την βάση δεδομένων , και όπως όλοι την έχουμε “πάθει” πολλές φορές πρέπει να κρατάμε ένα backup αρχείο. Ένα πολύ καλό εργαλείο είναι ένα plug in το duplicator που μπορεί να κρατήσει και ολόκληρο αντίγραφο της ιστοσελίδας σας .

Αφού δημιουργήσουμε το αντίγραφο ασφαλείας , μπορούμε να αλλάξουμε τα Url τις βάσεις με πολλούς τρόπους π.χ. με sql ή με κάποιο script . Το βασικό είναι να βρούμε όλες τις εγγραφές της μορφής http://domain.com και να τις αλλάξουμε σε https://domain.com.

Σε αυτό το άρθρο θα το κάνουμε με την βοήθεια του Database Search and Replace Script που είναι ένα πάρα πολύ απλό script.

Πάτε στον σύνδεσμο παρακάτω κατεβάστε το zip αρχείο κάντε το unzip. Μετονομάστε το σε κάτι πιο γενικό π.χ. replace κάντε upload όλο τον φάκελο (όχι μόνο τα αρχεία) στο root του wordpress (δηλαδή στον αρχικό φάκελο της ιστοσελίδας). Εφόσον το ονομάσατε replace μπορείτε πλέον να πάτε στο https://yourwebsite.com/replace και θα πρέπει να σας ανοίξει μια εικόνα σαν την παρακάτω

search-replace-script

Στο replace βάζουμε το παλιό όνομα της σελίδας με το http (π.χ. http://domain.com) και στο καινούριο βάζουμε το καινούριο όνομα π.χ. (https://domain.com) .

Μόλις κάνουμε το παραπάνω πατάμε live run και περιμένουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να εμφανιστεί το κουμπί delete και το πατάμε!

Ολοκληρώσαμε και το 2ο βήμα!

Αλλαγή wp-config και htaccess!

Σε αυτό το βήμα θα προσθέσουμε στο htaccess αρχείο που βρίσκεται στο root του wordpress  τρεις γραμμές έτσι ώστε η ιστοσελίδα μας να είναι μόνο προσβάσιμη με το https επίσης η google θα δει ότι η ιστοσελίδα μας έχει μόνο https μορφή και όχι http πλέον και θα μας προστατέψει από τυχόν errors.

Οπότε ανοίξτε το htaccess αρχείο και προσθέστε τις παρακάτω γραμμές.


RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTPS} !=on
RewriteRule ^ https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI} [L,R=301]

τέλος θα ανοίξουμε και το wp-config.php και θα προσθέσουμε μετά από το $table_prefix =   την παρακάτω γραμμή.


define('FORCE_SSL_ADMIN', true);

με την παραπάνω γραμμή κώδικα θα μπορέσουμε να κάνουμε  login στο backend μόνο με https και θα το χρησιμοποιούμε παντού στο backend.

This is the end!

Εάν κάνατε όλα τα παραπάνω το πράσινο σηματάκι του https θα πρέπει να εμφανίζεται πλέον. Μερικά αρχεία που δεν φορτώνονται με https ίσως να τα έχετε hardcoded και να χρειαστεί να τα αλλάξετε με το “χέρι” . Όπως και να έχει αυτή είναι μια εύκολη διαδικασία που γίνεται με τη βοήθεια μιας console όπως του chrome ή του safari!

Ελπίζω να είναι ένα ενδιαφέρον άρθρο το οποίο να βοηθήσει πολλούς να εγκαταστήσουν ένα sl certificate σε word press site καθώς παρατήρησα πως άρθρα στα ελληνικά για το συγκεκριμένο θέμα δεν υπάρχουν ενώ αυτά που είναι στα αγγλικά είναι ελλιπή! Μια επιτυχής εγκατάσταση του ssl με τον παραπάνω τρόπο έγινε στην ιστοσελίδα της ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ Ο.Ε.

Δημοσιεύθηκε στις Αυγ 7, 2016 σε Security, Seo Προώθηση Ιστοσελίδας, Web-mate, ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΑΡΘΡΑ

Back to Top