Τι είναι το gulp

τι είναι το gulp

Όπως γράφει το site της ιστοσελίδας του gulp το gulp είναι ένα σύστημα που αυτοματοποιεί διαδικασίες κατά τη διάρκεια του development μιας ιστοσελίδας ή ενός web-app.

Αυτό που θέλει να πει η ομάδα του gulp είναι ότι το gulp είναι ένα εργαλείο το οποίο θέλει να κάνει τη ζωή κάθε developer πιο εύκολη. Για παράδειγμα με το gulp μπορούμε να αυτοματοποιήσουμε διαδικασίες όπως το να γίνονται minification εικόνες που ανεβάζουμε σε έναν φάκελο, ή να δημιουργούμε αυτόματα sprites από εικόνες, ή να κάνουμε αυτόματα compile sass με το που γίνεται μια αλλαγή στο scss αρχείο μας.

Βέβαια όλα αυτά για να γίνουν πρέπει να γράψουμε λίγο κώδικα μέσα στο gulp. js αρχείο μας (για το πως θα εγκαταστήσετε το  gulp δείτε το site του gulp ). Ο κώδικας που πρέπει να γράψουμε στο js αρχείο μας είναι πάρα πολύ απλός και μπορεί ακόμα και ένας με μικρή javascript εμπειρία να τον καταλάβει.

Σε σχέση με το grunt το gulp είναι πολύ πιο εύχρηστο και πολύ πιο εύκολο να χρησιμοποιηθεί από κάποιον. Βέβαια το  grunt επειδή είναι πιο παλιό χρησιμοποιείται από πολλές εταιρείες και δεν κρίνεται σκόπιμο λόγω συνήθειας να το αλλάξουν.

Πατώντας στο youtube gulp tutorials μπορείτε να βρείτε αμέτρητα video tutorials που ασχολούνται ακόμα και με πολύ πολύπλοκα tasks, ενώ ένα tutorial που είναι πάρα πολύ καλό και ξεχωρίζει είναι αυτό από τον Chris Coyer στο CSS-Tricks. Ο λόγος που δεν δίνω urls  για τα συγκεκριμένα tutorials είναι ότι πιστεύω ότι το πιο σημαντικό για έναν developer είναι να μάθει να ψάχνει το που μπορεί να βρει απαντήσεις στο διαδίκτυο αφού δεν μπορεί κάποιος να θυμάται τα πάντα (μερικές φορές λόγω κούρασης ή λόγω το ότι ασχολήθηκα πολύ ώρα με την angular2 ή την Swift  δεν μπορώ να θυμηθώ πολύ απλές εντολές  css).

Ενώ παλαιότερα χρησιμοποιούσαμε το grunt σαν εργαλείο ανάπτυξης στην web-mate πλέον χρησιμοποιούμε το gulp γιατί  είναι πολύ πιο εύκολο και σε λιγότερο χρόνο μπορούμε να κάνουμε περισσότερο customization.

Τέλος πρέπει να τονίσουμε ότι η χρήση του gulp απαιτεί και βασική γνώση της χρήσης του terminal.

 

Πρόσφατα άρθρα