SEO: 8 τρόποι με το Alt Text να βοηθήσεις την προώθηση της ιστοσελίδας σου

SEO: 8 τρόποι με το Alt Text να βοηθήσεις την προώθηση της ιστοσελίδας σου cover

Στον τομέα του SEO (Search Engine Optimization), μία από τις σημαντικότερες λεπτομέρειες που συχνά παραβλέπουν οι ιστότοποι είναι το Alt Text (ή αλλιώς, alternate text). Όχι μόνο βοηθάει στη βελτίωση της αποδοτικότητας της ιστοσελίδας σας, αλλά αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα για το ranking σας στην Google.

Σημασία του Alt Text στο SEO

Το Alt Text είναι κώδικας HTML που περιγράφει τι απεικονίζει μία εικόνα. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τα προγράμματα ανάγνωσης οθόνης, που απευθύνονται σε χρήστες με προβλήματα όρασης, ενώ βοηθάει και τις μηχανές αναζήτησης να κατανοήσουν τι περιλαμβάνεται σε μία ιστοσελίδα και πώς να την ευρετηριοποιήσουν.

Γιατί να χρησιμοποιήσετε το Alt Text στις εικόνες σας

Εδώ είναι μερικοί λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να χρησιμοποιείτε Alt Text στις εικόνες σας:

Βελτιώνει την εμπειρία των χρηστών: Η περιγραφή των εικόνων με Alt Text βοηθά τα προγράμματα ανάγνωσης οθόνης να “διαβάσουν” τις εικόνες σε χρήστες με προβλήματα όρασης.
Βοηθάει στην ευρετηριοποίηση: Οι μηχανές αναζήτησης, όπως η Google, χρησιμοποιούν το Alt Text για να καταλάβουν τη θεματική εστίαση της ιστοσελίδας σας.
Βελτιώνει τη SEO: Εφόσον συμπεριλάβετε και τις κατάλληλες λέξεις-κλειδιά στο Alt Text σας, αυτό μπορεί να συμβάλει θετικά στη θέση της ιστοσελίδας σας στις αναζητήσεις.

Με Alt Text να βοηθήσεις την προώθηση της ιστοσελίδας σου SEO

Προτεραιότητα, ενημέρωση και προσθήκη Alt Text στις κύριες εικόνες

Είναι κοινό να υπάρχουν αρκετές εικόνες στην ιστοσελίδα σας που δεν έχουν alt text. Αλλά όπως όλα στο SEO, το alt text (ή αλλιώς Εναλλακτικό Κείμενο) των εικόνων απαιτεί στρατηγική. Έτσι, ακολουθούν δύο βασικές συμβουλές για τη διαχείρισή τους:

Προσθήκη Alt Text στις σελίδες με μεγαλύτερη επισκεψημότητα

Ξεκινήστε με προτεραιότητα. Προσθέστε alt text στις εικόνες των σελίδων με τη μεγαλύτερη επισκεψημότητα. Αυτό μπορεί να γίνει αργά, εργαζόμενοι στις 5, 10, 20 σελίδες όπως έχετε χρόνο.

Χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για τη μαζική ενημέρωση Alt Text

Εάν έχετε πολλές εικόνες, η AltText.ai μπορεί να είναι το κατάλληλο εργαλείο για εσάς. Με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, μπορεί να ενημερώσει αυτόματα τη βιβλιοθήκη εικόνων σας, κάνοντας τη διαδικασία αποτελεσματική και εξοικονομεί χρόνο.

SEO και προώθηση της ιστοσελίδας Web-Mate

Χρήση του Alt Text για παροχή πλαισίου και λέξεων-κλειδιών για τις εικόνες σας

Παροχή πλαισίου και λέξεων-κλειδιών για τις εικόνες σας δεν είναι αρκετό να περιγράφετε απλώς τι υπάρχει στην εικόνα σας. Πρέπει να δίνετε στην εικόνα σας και πλαίσιο που ενημερώνει την Google για το τι προσφέρετε με την καλύτερη δυνατή ακρίβεια.

Ας λάβουμε ως παράδειγμα μια φωτογραφία ενός αερόστατου. «Αερόστατο» για alt text είναι γενικό και δε λέει στην Google τι είναι ακριβώς ο ιστότοπος σας ή ποια είναι η αξία σας για τους χρήστες. Αντίθετα, αν βάλετε το alt text «αερόστατο πάνω από την κοιλάδα της Νάπας» ή «αερόστατο και επιπλέον εξοπλισμός προς πώληση», τότε μαζί με επιπλέον πληροφορίες από τη σελίδα σας, ενισχύετε στην Google τι προσφέρετε και σε ποιους θα πρέπει να εμφανίσετε τον ιστότοπο σας.

Αυτή είναι η στιγμή που πρέπει να μπουν σε παιχνίδι τα λέξεις-κλειδιά. Πιθανόν, να έχετε δαπανήσει αρκετό χρόνο κάνοντας έρευνα για λέξεις-κλειδιά. Ε λοιπόν, αξιοποιήστε το!

Εντάξτε τις λέξεις-κλειδιά σας στο alt text.

Αποφύγετε την Υπερβολική Χρήση Λέξεων-Κλειδιών στο Alt Text

Στο πλαίσιο της SEO στρατηγικής σας, είναι κρίσιμο να κατανοήσετε ότι η υπερβολική χρήση λέξεων-κλειδιών στο alt text μπορεί να βλάψει την κατάταξη του ιστοτόπου σας στις μηχανές αναζήτησης. Οι μηχανές αναζήτησης, όπως η Google, θεωρούν αυτή την πρακτική ως “keyword stuffing”, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ποινές που επηρεάζουν αρνητικά την ορατότητα του ιστοτόπου σας.

Γράφοντας μια Συνοπτική Πρόταση ή Φράση για το Alt Text

Μια καλή πρακτική κατά τη δημιουργία alt text για τις εικόνες σας είναι να γράφετε μια συνοπτική πρόταση ή φράση που περιγράφει ακριβώς την εικόνα στο πλαίσιο της ιστοσελίδας σας. Σκεφτείτε πώς σχετίζεται η εικόνα με το περιεχόμενο σας και στοχεύστε να επικοινωνήσετε τη σχετικότητά της με το κοινό σας. Θυμηθείτε, το alt text θα πρέπει να βοηθάει τόσο τις μηχανές αναζήτησης όσο και τους χρήστες με προβλήματα όρασης να κατανοούν το περιεχόμενο της εικόνας.

SEO πως βοηθήσεις την προώθηση της ιστοσελίδας σου

Προσαρμογή Λέξεων-Κλειδιών στο Alt Text

Όταν πρόκειται για την ενσωμάτωση λέξεων-κλειδιών στο alt text σας, μια έξυπνη στρατηγική είναι να τις προσαρμόσετε φυσικά αντί να τις επιβάλλετε στην περιγραφή. Να είστε σκεπτικοί για την επιλογή των λέξεων-κλειδιών και βεβαιωθείτε ότι είναι περιεχομενικά σχετικές με την εικόνα και το περιεχόμενο του ιστοτόπου σας. Αυτή η προσέγγιση βοηθάει όχι μόνο στη βελτίωση της SEO του ιστοτόπου σας αλλά ενισχύει επίσης την εμπειρία του χρήστη, ειδικά για εκείνους που χρησιμοποιούν αναγνώστες οθόνης.

Θυμηθείτε, ο στόχος σας με το alt text είναι να κάνετε όλο το περιεχόμενο του ιστοτόπου σας προσβάσιμο σε όλους τους χρήστες και τις μηχανές αναζήτησης. Ακολουθώντας αυτές τις στρατηγικές, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικά το alt text για να ενισχύσετε τις προσπάθειες SEO σας και να βελτιώσετε την ορατότητα του ιστοτόπου σας.

Χρήση προτύπων Alt Text

Μπορεί να είναι πειρασμός να χρησιμοποιήσετε ένα τυποποιημένο format και να τελειώσετε την ημέρα. Για παράδειγμα, αν έχετε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, το πρότυπο alt text θα μπορούσε να είναι: “Μάρκα Προϊόντος” + “Όνομα Προϊόντος”.

Οργάνωση του Alt Text μετά από πρότυπα

Αυτή είναι σίγουρα καλύτερη από το τίποτα αλλά είναι επίσης πολύ γενική και δεν εμπεριέχει όλες τις ιδιότητες που οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ψάχνουν.

Μεταγραφή του κειμένου μέσα στο Alt Text

  • Συνδυάζοντας μοναδικές, σημαντικές λεπτομέρειες με τα βασικά δεδομένα προϊόντων.
  • Αποκαλύπτοντας κοινά όροι αναζήτησης που ίσως θέλετε να αναφέρετε, όπως το χρώμα, το μέγεθος, το υλικό και τη φόρμα.
  • Χρησιμοποιώντας Τεχνητή Νοημοσύνη για να αυτοματοποιήσετε τη διαδικασία. Υπηρεσίες όπως η AltText.ai μπορούν να αναγνωρίσουν και να συνδυάζουν αυτές τις λεπτομέρειες με τα δεδομένα του προϊόντος σας.

Αποφύγετε την Τελειοποίηση του Alt Text

Ίσως σας δελεάζει η ιδέα να ορίσετε το alt text σας και να το ξεχάσετε, θεωρώντας το μια εργασία μιας χρήσης. Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας να το διατηρήσετε σύμφωνο με οποιεσδήποτε σημαντικές αλλαγές στο περιεχόμενό σας ή μεταβολές στη στρατηγική σας για τις λέξεις-κλειδιά.

Όταν ενημερώνετε ένα άρθρο ή ένα blog post, και τα νεο-εισαγόμενα κύρια λέξεις-κλειδιά είναι σχετικά με τις εικόνες σας, αξίζει τον κόπο να ενημερώσετε το alt text ανάλογα. Αυτό διασφαλίζει ότι απεικονίζει ακριβώς το περιεχόμενο της εικόνας σχετικά με το νέα συνταγμένο άρθρο σας, οδηγώντας σε καλύτερη απόδοση SEO.

Ενημερώστε το Alt Text Βάσει των Αλλαγών στο Περιεχόμενο ή στις Λέξεις-Κλειδιά

Όλες οι προσπάθειες SEO σας, συμπεριλαμβανομένων των στρατηγικών για το alt text, πρέπει να είναι συνεπείς με το ενημερωμένο περιεχόμενο και τις λέξεις-κλειδιά σας. Συνιστάται να εξετάζετε και να αναθεωρείτε τακτικά το alt text σας, εξασφαλίζοντας ότι συνεχίζει να προσφέρει αξία στη στρατηγική SEO σας. Η προσπάθεια που επενδύετε στη συνεχή βελτιστοποίηση του alt text σας μπορεί να συμβάλλει σε καλύτερη κατάταξη των εικόνων στις μηχανές αναζήτησης.

Θυμηθείτε, ο στόχος δεν είναι η τελειότητα εδώ· η συνεχής βελτίωση και προσαρμογή είναι!

Συμπερασματικά:

  • Επανεξετάστε τη στρατηγική σας για το alt text κάθε φορά που ενημερώνετε το περιεχόμενο ή τις λέξεις-κλειδιά σας.
  • Βεβαιωθείτε ότι το alt text σας περιγράφει με ακρίβεια την εικόνα, συμβαδίζει με το περιεχόμενο και περιλαμβάνει την κύρια λέξη-κλειδί όπου είναι εφικτό.
  • Επενδύστε τακτικά χρόνο στη βελτιστοποίηση του alt text, συμβάλλοντας σε ισχυρότερη απόδοση SEO.

Μεταγραφή του κειμένου μέσα στο Alt Text

Η χρήση του Alt Text για την περιγραφή του κειμένου που περιέχεται σε ένα γράφημα ή μια εικόνα είναι μια έξυπνη τακτική SEO που μπορεί να σε βοηθήσει να βελτιστοποιήσεις την κατάταξη της ιστοσελίδας σου στις μηχανές αναζήτησης.

SEO για να βοηθήσεις την προώθηση της ιστοσελίδας σου

Χρήση του Alt Text για να περιλαμβάνεις το κείμενο ενός εικονογραφικού μηνύματος

Πολλές φορές, τα εικονογραφικά μηνύματα είναι γεμάτα με χρήσιμες πληροφορίες, αλλά οι μηχανές αναζήτησης δεν μπορούν να διαβάσουν το κείμενο που περιέχεται μέσα σε αυτές τις εικόνες. Το να προσθέσεις μια λεπτομερή περιγραφή του κειμένου της εικόνας στο Alt Text σου μπορεί να βοηθήσει τις μηχανές αναζήτησης να καταλάβουν καλύτερα το περιεχόμενό σου και να βελτιώσουν την κατάταξη της ιστοσελίδας σου.

Συμπεράσματα

Καταλήγοντας, το Alt Text αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για τη βελτίωση της SEO στρατηγικής σας. Παρέχει σημαντικά οφέλη, όπως:

  • Ενίσχυση της εικόνας σας στις μηχανές αναζήτησης, λόγω της μεγαλύτερης κατανόησης του περιεχομένου της ιστοσελίδας σας.
  • Προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία για τους χρήστες με προβλήματα όρασης, αφού δίνει τη δυνατότητα στις οθόνες ανάγνωσης να περιγράψουν τις εικόνες.
  • Βελτιώνει την τοποθέτηση «keywords», βοηθώντας στη βελτίωση της κατάταξης της ιστοσελίδας σας.

Τα τελευταία χρόνια, η τεχνολογία AI έχει προσφέρει λύσεις για την αυτοματοποίηση του Alt Text, επιτρέποντας τη δημιουργία περιγραφών για μεγάλους όγκους εικόνων σε λιγότερο χρόνο.

Είναι σημαντικό να παραμείνουμε συνεπείς στη χρήση του Alt Text και στην εφαρμογή των βέλτιστων πρακτικών για τη σωστή χρήση των «keywords», προκειμένου να επωφεληθούμε πλήρως από τις δυνατότητες που δίνει αυτό το εργαλείο.

Με τη σωστή εφαρμογή, η SEO στρατηγική σας θα κερδίσει ουσιαστικά από τη χρήση Alt Text.

Πρόσφατα άρθρα