Πως να κάνω πιο γρήγορη σελίδα/site μου

speed-up-website

Το θέμα της ταχύτητας της ιστοσελίδας έχει να κάνει με το πόσο ευχαριστημένος είναι ένας χρήστης με την ιστοσελίδα στην οποία μπαίνει και με το γεγονός ότι είναι πιο πιθανό κάποιος να πραγματοποιήσει μια ενέργεια σε μια γρήγορη ιστοσελίδα (π.χ. μια αγορά σε ένα e-shop). Όπως είπαμε και σε προηγούμενο άρθρο μια γρήγορη ιστοσελίδα δίνει bonus και στο seo (δηλαδή στην κατάταξη της ιστοσελίδας στο google).

Πως μπορούμε να κάνουμε όμως μια αργή ιστοσελίδα πιο γρήγορη ?

Μια ιστοσελίδα καταρχάς για να είναι γρήγορη πρέπει να είναι κατασκευασμένη σωστά. Πρέπει να κάνει λίγες κλήσεις προς τον server έτσι ώστε να φορτώνει πιο γρήγορα (καλύτερα να φορτώνεται ένα μεγαλύτερο αρχείο παρά πολλά πιο μικρά γιατί χάνεται χρόνος κατά τα requests), να έχει sprites για αρχεία όπως logo εικόνες κ icons , να έχει minified javascript και css. Οι παραπάνω είναι μόνο λίγοι από τους κανόνες κατά την κατασκευή μιας ιστοσελίδας  έτσι ώστε αυτή να είναι γρήγορη.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΓΡΗΓΟΡΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ

Τι μπορούμε και τι να προσέχουμε για να είναι η ιστοσελίδα μας γρήγορη ανεξάρτητα από την κατασκευή της.

Εικόνες σε μια ιστοσελίδα

Η ιστοσελίδα μας πρέπει να έχει βελτιστοποιημένες εικόνες και σε μέγεθος αλλά και να μην γίνονται resized . Αυτό μπορεί να επιτευχθεί σε μια ιστοσελίδα wordpress είτε με plugins όπως το  smush it είτε με εργαλεία που μπορείτε να βρείτε με google search όπως το tinypng.

Server ιστοσελίδας

Αγοράσατε ένα πακέτο domain είτε από γνωστές εταιρείες στον χώρο είτε από αυτόν που σας έκανε την ιστοσελίδα και τελειώσατε πλέον όλα πρέπει να είναι σωστά. Αμ δε . Η ιστοσελίδα είναι σαν ζωντανός οργανισμός. Καθώς αυξάνεται το μέγεθός της , καθώς αυξάνονται οι επισκέπτες της, καθώς αυξάνονται οι δυνατότητες της (π.χ. θέλω και να βάλω και αυτό το plugin) θα πρέπει να προσαρμόζεται και τον server της. Επίσης κάθε server είναι καλός για διαφορετικό πράγμα, παραδείγματος χάριν server με ssd δίσκους είναι καλοί για να e-shop αλλά η τιμή τους είναι μεγάλη (κοντά στα 200 ευρώ το έτος) . Επίσης shared server έχουν χαμηλή τιμή αλλά μπορεί να καθυστερούν την ιστοσελίδα σας. Φυσικά η καλύτερη λύση είναι vps server με μεγάλη  memory Ram και πολλούς επεξεργαστές ή dedicated servers αλλά μιλάμε για λύσεις 1000άδων ευρώ βέβαια με την αντίστοιχη απόδοση.

Caching

Καταρχάς τι είναι το caching? Ο server και η ταχύτητα απόκρισης του σε δυναμικές ιστοσελίδες (πλέον όλες οι ιστοσελίδες είναι δυναμικές) είναι  πιο αργός όσο παραπάνω κλίσεις κάνουμε στην βάση δεδομένων ή γενικά σε αρχεία του server . Έτσι φανταστείτε να μπουν ταυτόχρονα 20 άτομα στην ιστοσελίδα σας και να κάνουν από 40 κλίσεις ο καθένας (που είναι πολύ λίγες για συνηθισμένες ιστοσελίδες) . Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε στιγμιότυπα της κάθε σελίδας της ιστοσελίδας μας έτσι ώστε να μην γίνουν όλες αυτές οι κλήσεις αλλά πάρα πολύ λιγότερες και αν είναι πιο γρήγορη η ιστοσελίδα μας. Ακόμη το browser caching είναι ένας μηχανισμός κατά τον οποίο λέμε στον browser μας ότι τα αρχεία css και javascript (και άλλα όπως εικόνες xml κτλ.)  δεν θα αλλάξουν για κάποιο χρονικό διάστημα π.χ. 1 χρόνο και να τα κρατήσει στην μνήμη του έτσι ώστε να μην τα ξαναφορτώνει και να μην κάνουμε κλήσεις στον server. Στο wordpress μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το  plugin w3 total cache έτσι ώστε να γίνει πιο γρήγορα η διαδικασία (πολύ προσοχή στις ρυθμίσεις του γιατί μπορεί να έχει τα αντίστροφα αποτελέσματα).

CDN

Το CDN ή αλλιώς content delivery network είναι ένας μηχανισμός που εκτός ότι βελτιώνει την ταχύτητα της ιστοσελίδας μας, εξοικονομεί και πόρους στον server μας και τον “ξεκουράζει” . Στην ουσία δίνουμε σε πολλούς server διεσπαρμένους σε περιοχές αρχεία της ιστοσελίδας μας π.χ. εικόνες  ή  css αρχεία τα οποία εφόσον γεωγραφικά είναι πιο κοντά ο server από το δικό μας θα χρησιμοποιηθεί ο αντίστοιχος server και θα εξοικονομήσουμε και ταχύτητα και πόρους (π.χ. traffic , ram). Πολλά dn κάνουν και άλλες εργασίες π.χ.  minification και στην web-mate προτιμούμε το cloudflare στο οποίο μάλιστα υπάρχει και free plan πάρα πολύ καλό.

 

 

Δημοσιεύθηκε στις Μάρτιος 23, 2017 in informative, seo, Web-mate

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top