Ποια είναι τα trends για το background στο web-design ?

website-backrounds

Μερικές φορές το background μπορεί να είναι το λιγότερο προβεβλημένο τμήμα της ιστοσελίδας σας. Άλλες φορές μπορεί να τραβάει την προσοχή.  Τις περισσότερες φορές όμως  το background  παρέχει το πλαίσιο για την παρουσίαση των πληροφοριών στο website σας.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για background πολλά πράγματα όπως εικόνες , patterns, χρώματα, gradients ή ακόμα και συνδυασμός όλων των παραπάνω!

Τι όμως μας κάνει να επιλέξουμε το σωστό background και πως να αποφασίσουμε ποιο είναι το σωστό; Συγκεκριμένος κανόνας δεν υπάρχει αλλά μπορούμε να προσδιορίσουμε ορισμένους παράγοντες όπως τους παρακάτω :

  • Το background θα πρέπει να έχει χρωματικά σχέση με το brand της εταιρείας μας.
  • Το κείμενο το οποίο θα βάλουμε θα πρέπει να είναι ευανάγνωστο και το background να μην είναι κουραστικό για το μάτι μας.
  • Το background μας θα πρέπει να είναι σχεδόν ίδιο σε όλη την ιστοσελίδα μας έτσι ώστε να μην δίνετε η εντύπωση στους επισκέπτες μας ότι μεταφέρθηκαν σε κάποια άλλη ιστοσελίδα κατά την διάρκεια της περιήγησης τους στην δικιά μας.
  • Τα backgrounds εάν είναι εικόνες ή patterns θα πρέπει να γίνονται donwload γρήγορα για να μην δίνουν κακή οπτική άποψη στον επισκέπτη και γενικότερα να μην καθυστερούν την ιστοσελίδα μας.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ TRENDS;

background-trends

website-backrounds

istoselida-backgrounds

Όπως τα χτενίσματα στα μαλλιά μας και τα ρούχα μας έτσι και τα backgrounds trends αλλάζουν συνεχώς.

Στις μέρες μας πολλά website έχουνε μεγάλες εικόνες στην αρχική σελίδα τους και από κάτω τους το υπόλοιπο περιεχόμενο με scroll. Μερικές από αυτές τις εικόνες είναι εύκολα και γρήγορα κατανοητές ενώ άλλες δυσκολότερα πράγμα που κάνει κακό στην ιστοσελίδα μας.  Μεγάλες blurry ή fade εικόνες εμφανίζονται παντού συνεχώς!!!

 Τα “solid” backgrounds είναι επίσης δημοφιλή . Αν και το μαύρο και άσπρο δεν θα φύγει ποτέ από την μόδα , πολύ designers χρησιμοποιούν και bold , εντυπωσιακά χρώματα για να βοηθήσουν τα στοιχεία της σελίδας τους να “ξεπηδούν” από το background!

Τελευταία είναι τα patterns που δείχνουν να έχουν σταθερούς υποστηρικτές. Αυτό που αλλάζει είναι το μέγεθος τους. Παλαιότερα χρησιμοποιούνταν patterns πολύ μικρού μεγέθους ενώ σήμερα αυτά έχουν αντικατασταθεί με άλλα μεγαλύτερου. Αυτό που προσφέρουν τα patterns είναι μια γενικότερη σταθερότητα και σοβαρότητα στο website σας.

Παρακάτω θα δούμε μερικά παραδείγματα από τις κατηγορίες που αναφέραμε:

SHARP IMAGES

backgrounds

sharp-backrounds

images-backgrounds

images-backround

sharp-images-bg

Η χρησιμοποίηση δυνατών εικόνων δεν φεύγει ποτέ από την μόδα αλλά αλλάζει το πως αυτές χρησιμοποιούνται. Οι περισσότερες εικόνες τοποθετούνται σαν background παρά σαν φωτογραφίες σε άλλα backgrounds. Επίσης εάν χρησιμοποιήσουμε εικόνες ως backgrounds μπορούμε να κάνουμε μια αντίθεση που τώρα τελευταία είναι στην μόδα!

BLURRY Ή FADED ΕΙΚΟΝΕΣ

humaan

vanmoof

givers

Το να χρησιμοποιήσει κάποιος blur ή fade εικόνες μπορεί να αποβεί είτε πολύ κακό ή πολύ καλό. Για να αποβεί καλό πρέπει η εικόνα να είναι πολύ “δυνατή”.  Παραδείγματα από δυνατές εικόνες είναι οι παραπάνω .

SOLID ΧΡΩΜΑ

teacake

inception

timpotter

 Τα φωτεινά χρώματα είναι στην μόδα και τραβάνε την προσοχή. Οι περισσότεροι designers προσπαθούν να δώσουν απλότητα , να δώσουν βάθος και να δημιουργήσουν contrast χρησιμοποιώντας solid χρώματα για background στις ιστοσελίδες τους .

WHITE OR BLACK

bmth

chrislinden

foundryco

Το άσπρο και το μαύρο είναι “κλασσικά” χρώματα και εύκολα στη χρήση. Με αυτά τα χρώματα μπορεί να γίνει εύκολα contrast και είναι πάντα στην μόδα. Τέλος με το άσπρο και το μαύρο background μπορεί να δημιουργηθεί ένας υπαινιγμός στην ιστοσελίδα σας.

PATTERNS BACKGROUNDS

alfred

Screenshot42

hithere

Στις μέρες μας όλο και περισσότεροι χρησιμοποιούν patterns . Μην φοβάστε να χρησιμοποιήσετε patterns με bold στο website σας. Το κλειδί με τα patterns είναι να δημιουργηθεί το κατάλληλο contrast

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Το background μπορεί να δώσει από μόνο  του ταυτότητα στο website σας. Παίξτε με τα χρώματα , δοκιμάστε διαφορετικές ιδέες και διαλέξτε αυτό που ταιριάζει καλύτερα! Μην χρησιμοποιείτε και μην περιορίζεστε σε μια επιλογή. Τέλος πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη το περιεχόμενο της υπόλοιπης ιστοσελίδας σας για την επιλογή του background καθώς αυτό είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να είναι ευανάγνωστο . Ελπίζουμε να σας δώσαμε συμβουλές καθώς και οπτικό υλικό για να διαλέξετε το background σας !

Στοιχεία από το άρθρο αντλήθηκαν από το blog codrops